Pamiętasz, jak kiedyś mówili, że nie możesz siedzieć blisko telewizora, bo wydziela mocne promieniowanie?
W latach 90. była to chyba najbardziej niebezpieczna rzecz w domu.
Ale teraz, gdziekolwiek spojrzysz, wszystko niesie ze sobą ukryte zagrożenie. I owszem, możemy pogodzić się z pewną szkodliwością, ale niektóre przedmioty są naprawdę niebezpieczne dla zdrowia.
Spis treści:
Niestety, w nowoczesnych mieszkaniach, dywany wykonane z naturalnych tkanin nie są często spotykane, większość osób kupuje dywany wykonane z materiałów syntetycznych, a te, zdaniem ekspertów, są siedliskiem wszelkiego rodzaju substancji rakotwórczych, takich jak p-dichlorobenzen, benzen, akryl i inne chemikalia.
Powodują uszkodzenie nerwów, halucynacje i zaostrzenie dolegliwości oddechowych. Ponadto większość nowych dywanów jest poddawana działaniu sztucznych barwników, odplamiaczy zawierających toksyczne chemikalia.
Szczególnie niebezpieczne są ognioodporne wykładziny podłogowe. Substancje lotne, które odparowują z dywanu osadzają się w płucach i mogą prowadzić do alergii lub obrzęków.
Ze względu na trwałe przymocowanie podłogi do podłogi niemożliwe jest czyszczenie i usuwanie gromadzących się pod nią roztoczy (patogeny astmy). W rzeczywistości ciągle żyjesz na wielkiej bombie chemicznej, na którą organizm może reagować w różny sposób.
Jeśli zdecydujesz się na sztuczny dywan, spróbuj czyścić go na sucho przynajmniej raz na sześć miesięcy i wytrząsaj na ulicy co dwa tygodnie. Dywan, tak jak w każdy piątek, wymaga wentylacji. I pamiętaj, kupując wykładzinę podłogową, warto wziąć pod uwagę, że im wyższa wysokość włosia, tym trudniej jest dbać o produkt. Jest to szczególnie ważne dla alergików: kurz gromadzący się w pryzmie może wywołać zaostrzenie choroby.
Pojemniki na żywność same w sobie nie są niebezpieczne, chociaż ftalany czy plastyfikatory, z których są wykonane, nie dodają zdrowia. Ale jeśli opakowania były wykonane ze styrenu lub bisfenolu A, warto się nad tym zastanowić, czy naprawdę tego potrzebujesz?
Faktem jest, że bisfenol A zaczyna przenikać do żywności, gdy jest podgrzewany w kuchence mikrofalowej i, jak każdy szkodliwy koncentrat, może stać się destrukcyjny. Stopniowo gromadzi się w organizmie i może zaostrzać objawy każdej choroby.
Ważne! Obecność bisfenolu oznaczona jest na opakowaniu cyfrą 7 w trójkącie.
Inną szkodliwą rzeczą substancją jest styren, używany do produkcji styropianu, jest on oznaczany cyfrą 6 w trójkącie.
Zwykle służy do robienia podkładek pod owoce i mięso oraz kubków na jogurt. Zwykle styren jest bezpieczny, o ile nie wkłada się go do kuchenki mikrofalowej. Styren jest bardzo szkodliwy dla wątroby i układu rozrodczego.
Jeśli to możliwe, zamień pojemniki plastikowe na pojemniki szklane i ceramiczne lub wybierz pojemniki z polietylenu lub polipropylenu. Jeśli zdecydujesz się podgrzewać jedzenie, lepiej położyć je na talerzu.
W wysokich temperaturach politetrafluoroetylen uwalnia toksyczny gaz, a to jest właśnie substancja, dzięki której teflon odpycha tłuszcz i wodę.
Badania na zwierzętach wykazały już, że politetrafluoroetylen powoduje raka, uszkodzenia wątroby i uszkodzenia autoimmunologiczne.
Wybierz stal nierdzewną lub żeliwo. Jeśli nie jesteś gotowy na zrezygnowanie z naczyń teflonowych, to podczas ich używania nie używaj noża ani widelca, ponieważ może to spowodować uszkodzenie powłoki.
Takie naczynia należy myć w ciepłej wodzie miękką gąbką.
Czy zauważyłeś kiedyś dziwny zapach swojej nowej zasłony prysznicowej?
Zasłony prysznicowe są zrobione z polichlorku winylu który jest substancją podrażniającą drogi oddechowe, uszkadzającą ośrodkowy układ nerwowy, wątrobę i nerki, a także wywołującą nudności, bóle głowy i utratę koordynacji.
Stwierdzili to ekolodzy i lekarze z Kanady i Stanów Zjednoczonych, którzy badali właściwości PVC.
Substancja ta jest szczególnie toksyczna przy zetknięciu z gorącą wodą – może uwalniać wiele lotnych związków, które szybko osadzają się w naszych płucach.
Wybierz zasłony z nietoksycznego tworzywa sztucznego (PEVA) lub wybierz naturalne materiały – bawełnę, bambus, włókno konopne i inne.
Gąbki do mycia naczyń to prawdziwy raj dla wielu bakterii.
Gąbka do zmywania naczyń kuchennych może być 200 000 razy bardziej brudna niż deska sedesowa i zawierać ponad 362 rodzaje bakterii wywołujących poważne choroby zakaźne.
77% gąbek kuchennych zawiera bakterie z grupy coli, prowadzące do ostrych zaburzeń jelitowych, a 18% gąbek zawiera bakterie gronkowcowe. Kolejne 88% gąbek, tydzień po rozpoczęciu stosowania, zaczyna namnażać na sobie grzyb i pleśń.
Czas życia gąbki to jeden tydzień. Nie próbuj jej myć ani używać do czegoś innego, na przykład do sprzątania łazienki.
Minęło siedem dni? Gąbka trafia do kosza.
Congratulation!